preskoči na sadržaj

Osnovna škola Veruda Pula

 > Nastava  > Predmeti  > Kemija
8. razredi - (aktualni) linkovi
Evo nas i na drugom testu računanja a to je relativna molekulska masa Mr i maseni udjeli. Prilažem 3 zadatka za vježbu u datoteci imena Mr blic 8r.pdf. Pazite na jedinice i na obilježavanje svega što računate...
 
Učitelj kemije Lakić
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
Nakon štrajka i praznika prilažem i shemu prvog blica koji nam dolazi. (Pogledaj na dnu stranice na datoteku koja  se zove Ar blic 8r.pdf)
Zadaci će biti upravo ovog tipa bez imalo improvizacije. Priložena su rješenja za drugi i treći zadatak, ali njih koristite tek kao provjeru ili pomoć nakon što rješite zadatke.
 
Vaš najomiljeniji učitelj kemije od svih učitelja kemije koje imate
_______________________________________________________________________________________________________________________________
 
Dragi i vrijedni osmaši, evo zadataka za zadaću preko praznika, kako smo se i dogovorili. Naći ćete ih niže na stranici kao pdf dokumente. Medulinci, iako ste već rješavali zadatke sa Ar pogledajte opet dokument, dodao sam 2 vrlo zanimljiva zadatka. AKo ste riješili stare onda vam ova dva nova ne bi trebala predstavljati nerješiv problem.
Također, za sve vas vrijedi da smo prošle godine radili maseni i volumni udjel pa sam stavio i te zadatke koji će nam PUNO pomoći u nastavku rada jer ćemo malo produbljivati te sadržaje uskoro na satima.. Kao i uvijek u radu s vama, pokušao sam koristiti primjere iz života ili one koji su stvarne primjene kemijskih znanja. Zato će neki zadaci biti nešto složeniji, ali time zanimljiviji! Nemojte se ustručavati razmjene misli i rada u grupama, ali pri tom ne mislim da netko riješi zadatke a ostali to prepišuangel. Pokušajte riješiti sve zadatke svatko za sebe pa onda razmjenjujte mišljenja. Nemojte please ništa ostavljati neriješeno jer mi svaka informacija o vašem rješavanju može pomoći shvatiti u čemu je problem pa ćemo to lakše i objasniti, te krenuti dalje...
 
Vaš najbolji profesor kemije u OŠ ....cool
 
_____________________________________________________________________________________________________________________________
 
Gorenje dijamanta i grafita u tekućem kisiku -  https://www.youtube.com/watch?v=tYyd29-gtpA
 
 
Nafta, rafinerije, frakcijska destilacija, krekiranje - https://youtu.be/26AN1LfbUPc 
                                                                               (kratko i elementarno)
                                                  
 
                                                                        - https://youtu.be/2xzYf8IL_FE 
                                                        (duže ali mnogo jasnije i s dosta zanimljivih detalja)

 

                                                      Crude - The Incredible Journey Of Oil

              (poučan film trajanja sat i pol o kruženju ugljika, nafti i fascinantnoj prirodi - znam da je dugo ali stvarno se isplati!


7.razredi - (aktualni) linkovi

Kao što smo spominjali na satu: Evo tablice sa podacima topljivosti klorovodika u vodi. Graf nacrtaj pametno, veliku pažnju uloži na veličinu skale na milimetarskom papiru tako da MAKSIMALNO iskoristiš cijelu površinu za crtanje!

Tablica 1: masa klorovodika koji se može otopiti u 100g vode pri različitim temperaturama
                       
t / °C 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
m(klorovodik) u 100g vode 81 75 70 65,5 61 57,5 53 50 47 43 40

 

 

UV zrake, TBF ( The Beat Fleet ) - https://www.youtube.com/watch?v=sLa9hPT57xA

 

U priloženim dokumentima se nalazi link na domaću zadaću o građi atoma. Prepisati ju u bilježnicu, ono što je zadano napiši kemijskom a rješi tehničkom ili grafitnom olovkom.

 

A evo i obećane skripte o građi i označavanju elementarnih tvari..... Brrrrrr. kakav naslov!  Ovdje je stavljen kao pdf dokument, mislim da to možete otvoriti svi čak i na smartphoneima....


Pitanja, pitanja, pitanja...

Poštovani učenici, roditelji, rođaci, surferi i ostali!

Na ovom mjestu možete naći i skinuti pitanja i zadatke koji su nastajali dugi niz godina, a koja sam koristio za kratke pismene provjere znanja, takozvane bliceve. Oni su se godinama mijenjali, pa su tako nastale mnoge verzije pitanja koja se odnose na isto gradivo tj. na iste nastavne sadržaje. Jedna od ljepota nastavničkog zanimanja je upravo to da se znanje može provjeravati na mnogo različitih načina i pristupa, ali je uvijek znanje bez obzira na odabranu metodu….

Nakon promišljanja o ovoj tematici došao sam na ideju sva ta pitanja staviti na ovo mjesto prvenstveno kao bazu pitanja koja će učenicima i ostalima koristiti za vježbanje i ponavljanje.

Ima tu svega. Ima i loših pitanja, zasigurno ima nejasnoća i grešaka. Sigurno ima nezgodnih formulacija o kojima bi se dalo raspravljati…. Ako ih primijetite, molim Vas da me kontaktirate ili u školi ili preko školske email adrese pa ćemo poraditi na njihovu otklanjanju.

Ova pitanja su samo dobronamjerna pomoć u učenju i molim Vas da ih tako i gledate a daljnjim usavršavanjem i suradnjom mogu postajati samo bolja.

Ovo nisu pitanja koja će učenici dobiti u novim blicevima…. Naravno da će se neka pitanja ponavljati, ali ne treba se oslanjati na njih kao jedina pitanja koja će biti u kratkim provjerama znanja...Receptura za uspjeh je ipak jednostavna: što više pitanja riješite, više ćete znati i biti uspješniji u provjerama znanja…

 

Neka Vam je sa srećom!

 

 

                                                                             Saša Lakić, prof.

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
E_bonton

E_bonton

e-Dnevnik
Covid 19 - informacije
Lista linkova je prazna
Foto/video galerija

ŠKOLA ZA ŽIVOT

 

Klikom na LOGO možete detaljnije pogledati sve o eksperimentalnom programu "Škola za život" u koji je i naša škola uključena.


 

ERASMUS +

Droga - brošura

Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf

Grad Pula

Red button - MUP

 

ACES

CMS za škole logo
Osnovna škola Veruda Pula / Banovčeva 27, HR-52100 Pula / os-veruda-pu.skole.hr / ured@os-veruda-pu.skole.hr
preskoči na navigaciju