preskoči na sadržaj

Osnovna škola Veruda Pula

LITERARNI I LIKOVNI KUTAK

Izabela Vojnić, Kad bi prošlost bila sadašnjost

Autor: Jelena Urošević-Hušak, 17. 2. 2020. 13:56

Jeste li se ikada pitali što bi bilo da je prošlost sadašnjost, a sadašnjost prošlost? Ja sam se to jako često pitala, ali nisam jedina. Moja prijateljica se to pita čak više i od mene.

Kad bi prošlost bila sadašnjost, telefoni bi već izašli iz mode, a Rimljani bi tek gradili naš Amfiteatar. Niti jedan profesor, a kamoli učenik, ne bi bio živ. Sad bi se možda odvijao Prvi ili Drugi svjetski rat. Tisak još ne bi bio izumljen. Možda, ali možda  bi još postojali neandertalci. Kad sam nabrojala loše stvari o sadašnjosti, zašto ne bih nešto i o prošlost? Prije 5000 godina postojali bi mobiteli koji se pune punjačima za tablete. Svjetleće kemijske bile su u modi, kao i televizija. Ipak, bolje je u sadašnjosti kada se ljudi igraju granama, kamenjem, lišćem... Umjesto bubnjeva postoji kamenje. Disko  je fora, ali fora u prošlosti. Možda su postajali i leteći policajci...

     Kad bi sve ovo što sam nabrojala bilo tako, pojavili bi se problemi. Bilo bi zabavno jednom dobiti priliku da probam ispraviti takve probleme. Sigurno nisam jedina.

                          

 [više]

Tin Dević, Vrapci i šešir

Autor: Jelena Urošević-Hušak, 17. 2. 2020. 13:34

U malom šumarku kraj velikog jezera Travka živi peteročlana vrapčja obitelj, majka i četvero novorođenčadi: Srećko, Danica, Zlatka Mirna. Živjeli su na visokoj nozi, jeli u gnjezdu napravljenome od starog sjema. Najviše su voljeli jesti crvene crve i rijetki proso.

Jednog dana majka je otišla u lov na crvene crve. Majke nije bilo mnogo sati pa su vrapci zaspali. Kada su se probudili ugledali su lovački šešir. Bio je smeđ, oko šešira je bila crvena vrpca, a na šeširu je bio vezan crni uništeni konop. Vrabci su se polako spustili s jele. Sa svojim malim kljunovima zagrizli su uništeni konop i vukli do jezera Travka. Kada su došli na jezero Travka počeli su se igrati šeširom. Odjednom Srećko je slučajno gurnuo šešir u jezero. Nepromišljena Mirna pokušala je uzeti šešir, ali kad je skočila po lovački šešir, šešir se udaljio. Zatim je skočila Danica da spasi svoju sestru, no samo je pogoršala situaciju. Odjednom je i Zlatica, najpametnija os svih četvero vrabaca, skočila u lovački šešir. Srećko nije znao što da učini. Dugo je razmišljao, ali što je duže on razmišljao, šešir se sve više udaljavao od obale i sve više punio vodom. Više nije mogao gledati kako mu se sestre utapaju pa je skočio u vodu bez razmišljanja i počeo brzo plivati do svojih sestara. Gurnuo je Danicu na vrh šešira jer se ona poprilično nagutala vode. Na sreću u letu je bila majka. Ugledala je kako joj se djeca utapaju u jezeru. Svojim snažnim ptičjim letom uhvatila je uništeni konop i snažno povukla šešir na obalu zajedno s četiri vrapca sve do visoke jele.

Kada su došli u gnjezdu su ugledali crvene crve i proso, a šešir je poslužio kao hladnjak za hranu. Od tog dana živjeli su dugo i sretno do kraja života.

 [više]

Tin Dević, 5.a

Autor: Jelena Urošević-Hušak, 3. 2. 2020. 13:05

Božić

Božić je tu. U snježnome danu

Jedna pahulja na prozor banu.

I kuda stiže, veselje diže, 

a snijeg je sve bliže.

 

Brzo se gura kroz dva,

a uvijek je prva.

Na reljefu se više ne vidi jesenska staza,

a u kućama darovi Djeda Mraza.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 CMS za škole logo
Osnovna škola Veruda Pula / Banovčeva 27, HR-52100 Pula / os-veruda-pu.skole.hr / ured@os-veruda-pu.skole.hr
preskoči na navigaciju